Кога да правим секс, ако искаме да забременеем?

Кога е най-добре да правим секс, ако се опитваме да заченем?

Когато става въпрос за зачеване, всичко е въпрос на времево планиране. Спермата на мъжа може да живее между три и пет дни, докато яйцеклетката издържа между 12 и 24 часа. За да увеличим вероятността за зачеване, е много важно да извършваме редовни и чести полови сношения в дните преди и по време на овулация. Един добър подход е да правите секс един или два дни преди овулацията и също така и в деня на самата овулация. По този начин, вие увеличавате вероятността да има жива и здрава сперма чакаща в маточната тръба, когато яйцеклетката бъде изпусната.
Разбира се, не е никак лесно да се изчисли точно кога една жена е в овулация. От части, това зависи и от дължината на самият менструален цикъл на жената. Женската овулация типично протича около 14 дни преди следващият цикъл (не е среден цикъл както някои го наричат). Ако месечният ви менструален цикъл е 28 дневен, което е средностатистическият случай, то тогава овулацията ви е точно по средата на цикъла. Ако обаче вашият менструален цикъл е 35 дневен, то вашата овулация настъпва на около 21-вия ден, а не на 17-тия (ден 1 е първият ден от вашият цикъл).

Как да разбера кога съм в овулация?

Някои жени знаят кога са в овулация. По-голямата част от жените обаче, не забелязват никакви промени в организма си изобщо. Ако се опитвате да забременеете, опитайте се да проследите месечният си менструален цикъл за период от няколко месеца. Някои от признаците за овулация са:
– Повишено изтичане на вагинален секрет, който е по-мокър и подобен на белтък на яйце.
– Слабо увеличение (от 0.4 до 1 градуса) на телесната температура. Можете да придобиете по-добра представа за своя месечен цикъл, ако си направите графика с телесната си температура за няколко месеца (мерете я винаги сутрин, преди станете от леглото).

Ако цикълът ми е непостоянен, по-трудно ли ще е да забременея?

Повечето жени имат 12 цикъла годишно, но някои имат по-малко или пропускат месеци, а други нямат менструален цикъл изобщо. Стресът, тежкото физическо натоварване, драматична загуба (или натрупване) на тегло – всички тези фактори могат да окажат силно влияние на вашият месечен цикъл. Колкото по-нередовен е цикълът ви, толкова по-трудно е да се предвиди датата на овулацията ви.
Нека да предположим, че цикълът ви е 28 дни през този месец, 21 дни през следващият месец и 32 дни през по-следващият. Водете си бележки за продължителността на менструланите си цикли за няколко месеца (най-добре за година). След това извадете числото 17 от вашият най-къс менструален цикъл и числото 11 от най-дългият. Дните между получените резултати са най подходящите за зачеване.
Ако месечният ви менструален цикъл е нередовен и по-дълъг от 35 дни, е добре да посетите своят гинеколог понеже нередовният цикъл може да е симптом на доста заболявания, като синдром на поликистозни яйчници, дисфункция на яйчниците, нарушения на щитовидната жлеза, динамична загуба на тегло или повишено ниво на пролактин.

Не може ли просто да пробваме и да видим дали ще стане?

Разбира се че може, не е задължително да си мерите температурата и да си водите бележки ако не ви се занимава. Дори не е нужно и да изпитвате оргазъм за да забременеете. Опитайте се да правите секс поне два или три пъти седмично без да пропускате и оставете теорията на вероятностите да си свърши работата (колкото повече опити, толкова по-голям шанс за успех).